Lakásbiztosítás kalkulátor


Mindegy, hogy családi fészekről vagy életed első albérletéről van szó, az otthon védelme számodra is fontos. Az INSURA lakásbiztosítás kalkulátorával kiválaszthatod azt a megoldást, amely nemcsak az otthonodhoz, de a pénztárcádhoz is passzol. Kalkulálj most ingatlanra és ingóságra egyaránt, és védd otthonodat a leggyakrabban előforduló káresetek ellen!

Kalkulálok

Lakásbiztosítások összehasonlítása és szerződéskötés egyszerűen, az Insurán

Otthonodra számos veszély leselkedhet: a betörés és a lakástűz mellett különböző elemi- és vízkárok is bármikor bekövetkezhetnek, elég csak egy társasházi csőtörésre vagy egy erős széllel járó zivatarra gondolni. Az INSURA lakásbiztosítás kalkulátora segítségével könnyedén összehasonlíthatod az egyes ajánlatok fedezeti körét, biztosítási összegeit és feltételeit, így tudatosabb döntést hozhatsz otthonod védelméről. A különböző kiegészítő fedezetekkel ráadásul szélesebb körű védelmet teremthetsz, ezért nincs két ugyanolyan lakásbiztosítás: válaszd azt, amelyik a legátfogóbb biztonságot nyújtja az otthonodnak és értékeidnek!

Lakásbiztosítás kötés menete

1

Készítsd elő a szükséges dokumentumokat!

A lakásbiztosítás megkötéséhez – attól függően, hogy ingóságokra is szeretnél-e biztosítást –, szükséged lesz az ingóságaid értékére, amelybe számold bele a ruháid, könyveid, edényeid és a lakásdekoráció hozzávetőleges értékét is! Ha nem tudod fejből az ingatlan paramétereit, szükséged lesz a műszaki leírásra, alapító okiratra, vagy bármilyen hivatalos dokumentumra, ami ezeket tartalmazza.

2

Add meg a kalkulációhoz szükséges adatokat!

Első lépésként az ingatlan típusát és a választott lakásbiztosítás típusát kell megadnod. Saját tulajdonú ingatlan esetén mindenképpen javasolt az épületet és az ingóságokat biztosítani, míg bérlőként többnyire elég az ingóságaidra kötni. Ezután meg kell adnod a ház vagy lakás adatait, például a pontos méretet, a tető és a falazat típusát, vagy a szintek számát. Az alapterület pontosabb megadásához a kalkulátorban súgó nyújt segítséget.

3

Válassz kiegészítő fedezeteket a teljes körű védelemért!

A kiegészítő fedezetek lehetőséget biztosítanak arra, hogy valóban az otthonodra szabd a lakásbiztosításodat. Itt biztosíthatod például a napelemeket, a klímát, sőt, akár ebtartói felelősségbiztosítást vagy kiegészítő balesetbiztosítást is köthetsz!

4

Ügyelj a biztosítási összegek megfelelő meghatározására!

A biztosítási összeg meghatározásakor támaszkodhatsz saját házi leltáradra, vagy kalkulálhatsz a biztosítók által javasolt összegekkel is. Fordíts különös figyelmet az úgynevezett nagyobb vagy kiemelt értékű ingóságokra, ezeknek az értékét ugyanis külön kell megadnod – a kalkulátorban mindegyikhez találsz egy-egy külön mezőt, hogy segítsük az eligazodást.

+TIPP: Ne feledd, hogy a túl alacsony vagy elavult biztosítási összegek alulbiztosításhoz vezethetnek, ezért legkésőbb 2 évente vizsgáld felül a szerződésedet!

Hasonlítsd össze az ajánlatokat, és kösd meg a szimpatikus szerződést!

Miután nyilatkoztál az esetleges melléképületekről és elindítottad a díjszámítást, láthatod is partnereink számodra elérhető ajánlatait. Javasoljuk, hogy a biztosítási díjak mellett a kártérítési limiteket és a fedezetek körét is ellenőrizd, hogy igazán tudatos döntést hozhass! A lakásbiztosítás kalkulátorban ezt könnyedén megteheted az összehasonlítás funkcióval.

Gyakran ismételt lakásbiztosítási kérdések

Lakásbiztosítás

 • Mi biztosítható lakásbiztosítással?

  Lakásbiztosítást ingatlanra (azaz épületre) és ingóságra (azaz vagyontárgyra) is köthetsz. Az ingatlanbiztosítást fő- és melléképületekre, valamint különböző építményekre kötheted meg – az épület részét képezi minden el nem mozdítható berendezés vagy felszerelés, mint például a beépített konyhabútor, a redőny, a klíma vagy a kerítés. Egyes biztosítóknál nem állandóan lakott vagy építés alatt álló épületek is biztosíthatók.

  Az ingóságoknak szintén meglehetősen széles köre biztosítható: általános háztartási ingóságok alatt értünk minden olyan vagyontárgyat, ami egy átlagos háztartásban megtalálható, például a bútorok, a lakberendezési tárgyak, műszaki cikkek, ruhák, cipők, kerékpárok, de még a könyveid is. Léteznek bizonyos kiemelt értékű ingóságok, amelyeknek az értékét külön kell megadnod: ide tartozik minden 250 ezer forintnál drágább műszaki cikk, az ékszereid, különböző képzőművészeti alkotások, antik tárgyak és régiségek.

  A lakásbiztosítások legtöbbször tartalmaznak felelősségbiztosítási fedezetet is, amelyre akkor támaszkodhatsz, ha másnak kárt okozol, például vendégségben leversz egy értékes tárgyat, vagy akár a telkeden álló fa rádől a szomszéd kerítésére.

  Az alap lakásbiztosítást különböző kiegészítő fedezetekkel teheted teljessé, attól függően, hogy mit szeretnél megvédeni: biztosíthatod például a kerti növényeidet és bútoraidat, különleges üvegfelületeket, sőt, még balesetbiztosítást és állattartói felelősségbiztosítást is választhatsz.

 • Hogyan köthetek lakásbiztosítást hitelhez?

  Ha a vételár egy részét hitelből fedezed, a bank előírhatja az úgynevezett hitelfedezeti záradék szerepeltetését a lakásbiztosítási szerződésben. Ezzel kapcsolatban neked csak az a teendőd, hogy a kalkuláció során bejelölöd, hogy az ingatlan finanszírozott, majd a biztosító kiválasztása után rögzíted a hitel vonatkozó adatait. Ennek alapján a biztosító záradékkal látja el a szerződést, amelyről igazolást ad ki, vagy feltünteti a kötvényen. A záradék értelmében a biztosító kötelezettséget vállal arra, hogy bizonyos összeghatár feletti kár esetében a hitelintézetnek fizeti ki a kártérítést.

 • Válthatok-e biztosítót, ha finanszírozott lakásra kötöttem biztosítást?

  Ha hitelt vettél igénybe a lakás finanszírozásához, némiképp eltérő szabályok vonatkoznak rád: bár természetesen ebben az esetben is válthatsz biztosítót, azonban a hitelintézet által előírt feltételeknek az új szerződésnek is meg kell felelnie. Emellett ha a hitellel egy időben megkötött lakásbiztosítás után kamatkedvezményt kaptál, ezt a kedvezményt biztosítóváltással elveszítheted – ennek részleteiről mindig a hitelt folyósító banknál tudsz érdeklődni.

 • Mit jelent a biztosítási összeg?

  Kalkuláció során két biztosítási összeggel találkozhatsz: az ingatlan és az ingóságok értékével is számolnod kell. A biztosítási összeg az adott épület újjáépítési értékét, illetve az ingóságok újrabeszerzési értékét jelenti, tehát azt az összeget, amiből a megsemmisült ingatlant újra tudnád építtetni, illetve a tönkrement ingóságot pótolni tudnád. A megadott paraméterek alapján lehetőséged van a biztosító által javasolt biztosítási összegekkel kalkulálni, ha pedig ettől eltérnél, megadhatsz saját összegeket is, azonban a biztosítói összegnél csak magasabbat, hogy elkerülhesd az alulbiztosítottságot.

 • Köthetek-e lakásbiztosítást albérlőként?

  Természetesen, akár a bérbeadó előzetes engedélye nélkül is. Ennek ellenére érdemes egyeztetni a főbérlővel, hogy rendelkezik-e lakásbiztosítással az ingatlanra vagy akár a lakásban tartott ingóságaira, hiszen ebben az esetben neked csak a saját értéktárgyaidra kell megkötnöd a biztosítást, ezáltal a biztosítási díjad is kedvezőbb lesz. Fontos tudni, hogy amennyiben mindketten rendelkeztek biztosítással ugyanazokra a fedezetekre, kár esetén csak az egyik szerződés terhére érvényesíthetitek a kárigényt. Amennyiben mindketten bejelentitek ugyanazt a kárt a saját biztosítótoknak, nem vagytok jogosultak kétszeres kártérítésre, a biztosítók arányosan fognak téríteni.

 • Mire kell figyelni a lakásbiztosítások összehasonlításakor?

  A lakásbiztosítás kalkulátor előnye, hogy több különböző ajánlatot is összehasonlíthatsz, így sokkal tudatosabb döntést hozhatsz. A kalkuláció során főként arra ügyelj, hogy minden adatot pontosan megadj, például az ingatlan és a melléképületek alapterületét, az ingóságok értékét, valamint az igényelt kiegészítő fedezetek körét. Az ajánlatok áttekintésekor érdemes ellenőrizni a javasolt biztosítási összegeket, valamint a kizárások és mentesülések körét, ugyanis ezek biztosítónként eltérhetnek. A díjfizetés módja és gyakorisága befolyásolhatja a biztosítási díjat, így érdemes többféle móddal is kalkulálni (jellemzően az éves díjfizetés és a csoportos beszedés adja a legnagyobb kedvezményt).

 • Hogyan zajlik a lakásbiztosítás felmondása?

  A lakásbiztosítási szerződésedet 2023. április 30-ig évente egyszer mondhattad fel, a biztosítási évforduló előtt. Évfordulóra történő felmondás esetén indoklás nélkül megszüntetheted a szerződésedet, és újat köthetsz helyette, azonban ne feledd, hogy a felmondásnak az évforduló előtti 30. napig be kell érkeznie a biztosítódnak. 2023. április 30. után már évente kétszer van lehetőség a hagyományos, határozatlan idejű lakásbiztosítási szerződések felmondására: egyszer az évforduló előtt, egyszer pedig március 31-i határidővel. Amennyiben az évfordulód egyébként is március-április környékére esik, különösen oda kell figyelned, hogy időben válts, ugyanis ezek a szerződők év közben nem kapnak extra lehetőséget.

  A lakásbiztosítás felmondása természetesen érdekmúlás (pl. az ingatlan eladása) esetén is lehetséges, ebben az esetben az adásvételi szerződés jogerőre emelkedésével érdemes felmondani a biztosítást.

 • Mit jelent az indexálás?

  A biztosítók évente egyszer az infláció mértékéhez igazítják a biztosítási összegeket és díjakat, amit értékkövetésnek vagy indexálásnak nevezünk. Erről előzetesen mindig értesítenek, így lehetőséged van elutasítani a megemelt díjat – ezt azonban semmiképp sem javasoljuk, így ugyanis szinte garantált az alulbiztosítás.

 • Mi az alulbiztosítottság és a túlbiztosítás?

  Ha az épület újjáépítési vagy az ingóságok újrabeszerzési értékénél alacsonyabb biztosítási összeget adsz meg, otthonod vagy ingóságaid alulbiztosítottak lesznek. Ez azt jelenti, hogy kár esetén a biztosító csak olyan mértékben térít, amilyen arányban biztosítottad az adott épületet vagy értékeket. Ez természetesen nem csak a ház teljes megsemmisülésére vonatkozik: ha pl. 20%-kal vagy alulbiztosított, bármilyen részkár esetén is csak a maximális kártérítési összeg 80%-ában részesülhetsz, ezért fontos, hogy naprakészen tartsd a biztosítási összegeket.

  A túlbiztosítás fogalma ez alapján valószínűleg egyértelmű: amennyiben a biztosított ingatlan vagy vagyontárgy értéke magasabb, mint a biztosítási összeg, túlbiztosításról beszélünk. Ennek bár kevesebb hátránya van, mint az alulbiztosításnak, szintén nem előnyös, hiszen ebben az esetben csak a biztosítás díja nő, a várható kártérítés ekkor sem haladhatja meg a tényleges újjáépítési vagy újrabeszerzési értékeket.

  Ha szeretnél többet tudni a témáról, látogasd meg alul- és túlbiztosítottságról szóló oldalunkat!

 • Mit jelent a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO)?

  A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás, más néven MFO rendszerét a Magyar Nemzeti Bank a fogyasztóbarát lakáshiteleket követően hozta létre azzal a céllal, hogy a lakásbiztosítási piacon is több ügyfélbarát konstrukció versenyezzen. Az MFO termékeknek szigorú, előre meghatározott szempontoknak kell megfelelniük, amelytől csak az ügyfél javára térhetnek el a biztosítók. A fogyasztóbarát otthonbiztosítás alapcsomagja tartalmazza az otthonokat érintő leggyakoribb káresetek fedezetét, amelyet különböző kiegészítő biztosításokkal igazíthatsz az otthonodhoz.A minősített otthonbiztosításokról részletesebb információt MFO cikkünkben találhatsz.

 • Milyen fokú védelem szükséges ahhoz, hogy betörés esetén is térítsen a biztosító?

  Ahhoz, hogy lopáskár esetén a maximális kártérítési összeget kaphasd, a biztosító előírhatja bizonyos védelmi eszközök meglétét (pl. biztonsági ajtó, rács vagy riasztó), amelyeknek jellemzően rendelkezniük kell MABISZ minősítéssel is. Fontos, hogy ha például nem rendelkezel riasztóval, nem esel el a kártérítéstől, hiszen az egyes védelmi szintekhez különböző kártérítési limitek tartoznak, azonban minél magasabb az otthonod védelme, annál magasabb kártérítésre számíthatsz. A védelmi szintekhez rendelt kártérítési limiteket az egyes ajánlatokhoz tartozó biztosítási feltételekben, vagy a vonatkozó mellékletekben találod meg.

 • Mitől függ, hogy mikor térít elemi károkra a biztosító?

  Az, hogy elemi károk vagy természeti csapás esetén térít-e a biztosító, több tényezőtől is függ. Egyrészt ne feledd, hogy kármegelőzési kötelezettséged van, tehát ha nem gondoskodsz az otthonod karbantartásáról, és például a viharos szél leszakít egy elhanyagolt ereszcsatornát, a biztosító megtagadhatja a kártérítést. A szerződéssel a kárbejelentésre is kötelezettséget vállalsz, ezért ha nem tartod be a szerződésben rögzített kárbejelentési határidőt, szintén eleshetsz a kártérítéstől. Elemi kár bekövetkezésekor természetesen a legfontosabb szempont, hogy az adott káresemény egyáltalán szerepel-e a szerződés fedezetei között: előfordulhat, hogy csak a villámcsapás elsődleges hatásaira kötöttél biztosítást, a másodlagosra nem, vagy csak sima üvegkárra rendelkezel fedezettel, különleges üvegre nem. A káreljárás során a biztosító ellenőrzi, hogy az adott helyen és időben valóban történt-e olyan időjárási esemény, ami a kárt indokolja, így kiszűrve a hamis bejelentéseket.

 • Eladtam a lakást, mi lesz a lakásbiztosításommal?

  Ingatlan eladása esetén érdekmúlás jogcímen felmondhatod a lakásbiztosítási szerződésedet, csupán a beszkennelt adásvételi szerződést kell elküldened a biztosítónak. Amennyiben az adásvétel és a birtokbaadás dátuma eltér (pl. azért, mert későbbi kiköltözésben állapodtatok meg), érdemes a felmondást a birtokbaadás napjára időzíteni – ebben az esetben az adásvételi szerződés mellett a birtokbaadási jegyzőkönyvet is el kell küldened a biztosítónak. Az előre befizetett lakásbiztosítási díj érdekmúlás esetén természetesen időarányosan visszajár a szerződőnek.

  Az érdekmúlás miatt megszűnt szerződésekkel kapcsolatos adminisztrációban mi is tudunk segíteni neked, csak annyi a dolgod, hogy elküldöd nekünk a szükséges dokumentumokat.

Lakásbiztosítás cikkek

OTTHON | 2023. november 28.
Egy nyaraló vagy hétvégi ház elhelyezkedése és jellege miatt sokkal inkább kiszolgáltatott bizonyos káreseményeknek, ezért fontos, hogy ezeket az...
OTTHON | 2023. október 25.
A felelősségbiztosítás egy gyakori és hasznos fedezete a lakásbiztosításoknak, annak ellenére, hogy sokan még csak nem is tudnak a létezéséről....
OTTHON | 2023. szeptember 6.
Az elmúlt hetekben hazánkban is többször okozott riadalmat egy-egy érezhető erejű földrengés, így joggal merül fel a kérdés, hogy mennyire kell...

További biztosítási lehetőségek

Kötelező biztosítás

Érdekel

CASCO biztosítás

Érdekel

Utasbiztosítás

Érdekel

Biztosító partnereink

10

Lakás Partner

10

Biztosító

Ajánlatunk nem teljeskörű, nem a biztosítási piacon elérhető összes terméket tartalmazza, illetve elemzi. Kötelező MNB figyelmeztetés: az összehasonlító funkció nem alkalmas az összetett, bonyolult, vagy átlagostól eltérő, egyedi kockázatokat lefedő biztosítási fedezetek és szolgáltatások ajánlására!